Az utóbbi időben gombamód elszaporodtak az olcsó utazási ajánlatokról szóló blogok. Ezek a blogok általában nem azokat az akciós ajánlatokat hirdetik, mint amiket az utaztatók el szeretnének adni, hanem az ő kisebb nagyobb hibáikból származó esetenként hűha!! árkategóriás remekműveket. 13.000 Ft-os Európa-USA, 20.000 Ft-os Európa-Kína csak ízelítőnek, hogy szélsőséges esetben mire képes az emberi lazaság, bénaság vagy a másik oldalról nézve jó értelemben vett ügyeskedés.

Ez a jelenség valakinek jó, így az utazónak, mert olcsón utazhat vagy a bloggazdának, mert forgalom után némi mellékest kereshet és van akinek ez nagyon nem jó, a légitársaság, szállásadó stb., mert a hibáik villámgyorsan szétterjednek a neten nem kis veszteséget okozva nekik. Ezen a blogon nem az ő szemszögükből nézzük ezeket az eseteket. :)

Egy jó ideig ennek a nevezzük error fare műfajnak a koronázatlan királya az Alitalia volt, egészen addig, amíg egy éppen felfutó német blog révén a fél világ nem foglalt egy félresikerült japán promóciójuknak köszönhetően gyakorlatilag ingyen jegyeket 2012. október 20-án, az olcsó repülés pirosbetűs ünnepnapján. Óriási szerencsére ezen a hétvégén a bulizást pénteken "letudtam" és szombaton koraeste netes szörfözés közben beleszaladtam a tutiba. Már korábban is olvastam a  - nevezzük nevén - holidaypirates oldalon 70.000 Ft-os Genf-Róma-New York-Róma-Velence és hasonló jegyekről, de hosszú vacilálást követően sem csaptunk le rá, már csak azért se,mert folyamatosan elérhetőnek tűnt, gondoltuk még spórolunk kicsit, aztán majd egyszer talán belevágunk...Ez a már kedvező ár leegyszerűsítve úgy jött ki hogy az olaszok foglalási rendszere egyes esetekben nem tudta kezelni a kacifántosabb jegyeket és a kerozinpótdíj nem csekély összege lemaradt.

Azon az októberi hétvégén a jó olaszoknál 25%-os akció futott, amit a többi relációtól eltérőn a japánok részére fix összegű 25.000JP kupon (kb. 60.000,- Ft) keretében hirdettek meg. Egy feledékeny/link programozó vagy valaki az IT részlegen azonban elfelejtetett korlátozásokat beállítani, így a foglalásoknak nem volt sem minimum összege, sem pedig földrajzi korlátja.

promojp.png

A net jó népének meg csak ez kellett, összekombinálta a két hibát és már lehetett is 10.000 Ft-ért venni a jegyet N.Y.-be. :) A foglalást japánul kellett elkészíteni, de erre is meg volt a megoldás, a Google Chrome segítségével mindenki le tudta fordítani a krikszkrakszokat emberi nyelvre.

A magam részéről még annyi bonyodalom volt, h az utitárs persze erre az estére merítette le a telefonját, ugyhogy egyoldalú döntést kellett hozni néhány kérdésben (mikor, mennyi időre stb..).

Több verzió is létezett, de végül január 16-21 közötti időszakra voksoltam a fentebb említett Genf-NY-Velence kombinációban. A foglalás után jött is a megerősítő e-mail, gyors csekkolás a netbankban, zárolás pont annyi amennyi kell, minden szuper. Így utólag ennyi pénzért érdemes lett volna más relációt is bevállalni, de végül még egy 0 Ft-os egyirányú Róma-Budapest jegyre neveztem be a hazajutást megkönnyítése érdekében.

A hibás árnál az első felvonás megtalálni, lefoglalni, utána jön a második etap, meg is kell érte harcolni. Ez az akció egy teljes éjszaka tartott függetlenül attól, hogy már az elején belassult az Alitalia honlap a nagy forgalom miatt. Reggel az első munkás érkezésekor lehetett nagy vaffankulózás majd utána gyors vezetői értekezlet. Az eredmény pedig a következő e-mail lett:

Dear Customer,

Thank you for choosing alitalia.com.
We regret to inform you that your ticket purchase has not been processed.
Any amount debited on your account, will be credited back.

Your Alitalia Customer Center Team

Ezt persze az érintettek tömege nem hagyta annyiban és ellepték az Alitalia Facebook oldalát a felháborodott kommentek, sorra alakultak a tiltakozó csoportok, mint például ALIEtalia. :) Egyre több cikk, video jelent meg a témában és egyre negatívabb lett a hangulat, így végül az olaszok meghátráltak és 5 nappal később a Facebook oldalukon jelentették be, hogy az egy eurocentnél nagyobb értékű foglalásokat le lehet utazni. Ha ezzel kezdik valószínűleg a világ legnépszerűbb légitársasága címre is pályázhattak volna, így viszont elég vegyes lett a megítélésük.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igyutazok.blog.hu/api/trackback/id/tr856397739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása